På jakt efter Pommerskt guld

Det är nästan omöjligt att komma hem efter en semester i Pommern utan en souvenir gjord av bärnsten. Hantverkarna som jobbar med bärnsten tar gärna med oss på en tidsresa flera miljoner år tillbaka för att berätta om detta unika, extraordinära material.

Örhängen, halsband, broscher eller dekorerade bestick – Pommern är bärnstenens rike och det är värt att åtminstone delvis lära sig historien om detta ovanliga material, njuta av ögongodiset och sedan köpa med sig en fascinerande souvenir hem.

Förtrollad tid

Redan de gamla grekerna uppskattade bärnstenens attribut – även om de inte hade tillgång till vetenskapliga begrepp fann de att bärnstenens elektriska laddning hade en betydande positiv effekt på människans välbefinnande. Mjuka bärnstensklimpar var behagliga att beröra och dessa kallade grekerna för “elektronos” och de uppskattade inte bara hälsoeffekten, utan även dess estetiska egenskaper.

Bärnsten, detta krävande material, har funnits på jorden i 45 miljoner år och inte ens de mest rutinerade hantverkarna kan exakt veta hur den slutgiltiga produkten kommer att se ut. Varje knivskär och varje lager i bärnstenen blottar de insekter och växter som för längesen blev instängda, och bärnstenen härifrån Östersjökusten är särskilt värdefull just därför.

Mariacka-vägen i Gdańsk kallas ibland för “Bärnstensvägen” eftersom det finns så många hantverkare här, och alla har de sin unika form och stil. Hantverk gjorda med precision är en stolthet för regionen, som är känd för sina ovanliga verk runt om i världen. Inte konstigt att smycken från Pommern är trendsättare i Europa. Det finns många platser här vid havet där man kan köpa unika bärnstensprodukter och det är det definitivt värt att uppmärksamma de många bärnstensgallerierna som också erbjuder en exceptionell design som givetvis är uppskattad utomlands.

På jakt efter bärnsten

Galeria Styl i Gdańsk vid floden Motława (Długie Pobrzeże) är en plats som kombinerar galleri med studio och här kan man fördjupa sig i bärnstenens värld. Galleriägaren och bärnstensexperten, Zbigniew Strzelczyk, har drivit sin studio i över 40 år. Han delar gärna med sig av sin kunskap till alla som är villiga att lyssna på hans vackra och intressanta berättelser om den gyllene bärnstenen. Han är inte bara ordförande för National Amber Chamber of Commerce i Polen och guldsmedsmästare utan också en av de mest framstående bärnstens-hantverkarna i landet. Dessutom är han designer och skapar själv mängder av smycken. Utöver detta håller han spännande workshops för studenterna vid Academy of Fine Arts i Gdańsk och Łódź där resultatet kommer i form av en årlig trendbok. Studion organiserar också internationella bärnstens-workshops, som främjar denna extraordinära konst och potential i Gdańsk. Varje föremål i Strzelczyks galleri är unikt – arbetetet sker i flerfärgad bärnsten och hans studio är en plats för dem som uppskattar en snygg individualism. Värt att nämna är att han endast jobbar med bärnsten från Östersjöregionen vilket garanterar hög kvalitet och hållbarhet.

Ostrowski Design-galleriet i Gdańsk-Wrzeszcz har väckt stort intresse, bland annat från den tyska redaktionen av tidningen Vogue. Galleriet erbjuder unika smycken för stilfulla kvinnor och här finner man eleganta ringar, halsband, armband, örhängen men även bröllopsringar. Efter två decenniers jobb med bärnsten har Jacek Ostrowski utvecklat en helt egen metod för att kombinera bärnsten med silver- och guldsmycken. Han använder bärnsten, andra stenar eller till och med harts och hans verk resulterar ofta i geometriska och djärva kombinationer av strukturer och material – det är det som gör Ostrowskis stil till den enda i sitt slag.

Hantverk från Sopot fängslar med sin icke uppenbara inställning till bärnsten. Till exempel erbjuder Ambermoda-galleriet inte bara exklusiva smycken utan också en ovanlig upplevelse då man kan betrakta hantverkaren Mariusz Gliwiński live när han arbetar. Den alkemiska metoden för det bearbetade materialet gör att man kan lämna Ambermoda-galleriet med ett symboliskt objekt, till exempel en amulett eller ett totem. Beroende på behov och estetiska preferenser mixar Mariusz in ovärderlig bärnsten i trä, ädelmetaller eller till och med kubiska former av plexiglas. Den okonventionella stilen återspeglas även i namn på tillgängliga samlingar som “Urban”, “Jazz” och “Constellations”.

Om man besöker Gdynia bör man åka till “S&A Manufaktura’, en workshop som har varit igång i flera år. Under showen som varar 45 minuter får man se hur en slipning av detta ovärderliga material går till, från början till slut, och självklart kan man sen köpa dessa unika produkter som återfinns i galleriet.

Utanför Tricity kan man hitta andra intressanta hantverksföretag – till exempel verkstan “Kraina Bursztynu” (Bärnstenslandet ) i byn Kąty Rybackie. Verkstan, som grundades av Danuta Burczik-Kruczkowska, fascinerar med en försiktig individuell inställning till varje projekt och med respekt för bärnsten. Det behandlas försiktigt av hantverkaren som ser till att ha så hög halt av bärnsten som möjligt i slutprodukten.

Det unika med varje bärnsten gör Pommerskt guld till en inspiration för världskonstnärer, hantverkare och krävande estetiker. En resa hit ger en exceptionell möjlighet att ta hem riktigt tidlös lyx i form av en vacker souvenir.

Läs mer på www.pomorskie-prestige.eu

 

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

Advertising

More articles

Warszawa – enda i sitt slag

Warszawa är numer en av Europas mest fascinerande storstäder. Å ena sidan glömmer man inte bort huvudstadens komplicerade och smärtfyllda förflutna, å andra sidan ser

Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk. Det finns ingen

Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta

Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats

Hotel Faros i Gdansk

Varmt välkommen till Hotel Faros som ligger strategiskt nära flygplatsen Lech Wałęsa i Gdansk. Bredvid hotellet hittar man internationella företag, lokala industrier, köpcentret Matarnia med

Grandios lyx

Hotellet Sofitel Grand Sopot är en perfekt kombination av unik stil blandat med havets elegans. Beläget vid den breda stranden vid Gdańskbukten har det fröjdat