Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats för konstnärer och sociala aktivister, verkstäder för bärnstenshantverkare och en mängd utställningar tillägnad en extremt begåvad och mångfacetterad polsk konstnär – Witkacy. Allt detta gör Słupsk till en fantastisk destination för en familjeresa eller en mysig helg.

Utan tvekan är Słupsk en spännande och överraskande stad i Pomorskie-regionen. Redan före 1477 grundades en av de första pommerska verkstäderna för bärnsten här, tre år före de i Gdansk. De första hantverkarna kom till staden vid floden Słupia och strax därefter blev deras knivskaft, gafflar och radband i bärnsten mycket populära.

En berömd handgjord bärnstens-souvenir är “Amber bear amulet” och på sommaren kan man stöta på en björnmaskot som ger godis till barn framför rådhuset. Den ursprungliga figuren gjord av bärnsten från Östersjön förvarades i ett museum i Stralsund men är nu tillbaka i Polen i Nationalmuseet i Szczecin. Den berömda björnen har fått stort intresse bland turister och man kan såklart köpa en bärnstensfigur med sig hem som en symbol för tur.

Fokus på historien

En av de mest intressanta anläggningarna i hjärtat av Słupsk är “Museum of Central Pomerania” som ligger i ett komplex av byggnader i det pittoreska området Słupia. En värdefull del av komplexet är Pomeranian Dukes Castle från 1500-talet (öppnades igen 1965) och två monument från 1300-talet i närheten – Castle Mill och Mill Gate. Tillgängligt för turister är Richter’s Granary (från 1780), White Granary (från 1814) och Red Granary från början av 1900-talet.

Numera finns det mer än 30 tusen utställningsartiklar i museet och mer än 22 tusen böcker. De representerar olika delar av historien så alla entusiaster kommer definitivt hitta något intressant inklusive information om Pommersk historia, klassisk och modern konst, historiska hantverk, artiklar som lämnades kvar av slottets sista invånare, numismatik och etnografiska föremål. Dessutom kan man beundra museets antika tryck, kartografi och arkiv; och inte bara permanenta utan också tillfälliga utställningar. Słupsk är mycket stolta över världens största samling relaterad till Stanisław Ignacy Witkiewicz, känd som Witkacy.

Massvis med Witkacy

”För mig betyder brist på frihet galenskap och död”, skrev en av de mest inspirerande och originella konstnärerna i ett brev till sin fru.

Stanisław Ignacy Witkiewicz var en polsk författare, dramatiker, filosof och målare, men han var också en representant för de första polska fotograferna. Denna kontroversiella, extremt färgstarka personlighet har varit fascinerande för samtida tvärvetenskapliga konstnärer i åratal.

Hans konstverk återkommer än idag, konferenser organiseras, och ännu viktigare, ungdomar upptäcker hans konst – imponerad av hans kreativa personlighet och konstprocess. Museet i Słupsk är en riktig godbit för Witkacy-fantaster då den enda permanenta utställningen av hans konstnärliga verk finns här. Samlingen utgör cirka 120-125 konstverk, och de återstående artiklarna är fotografier, brev och böcker.

Utställningen representerar alla konststadier i Witkacy’s kreativitetsprocess, vilket gör den ännu mer spännande och inspirerande.

När Witkacy var medlem i avantgarde-konstgruppen (The Formist) skapade han bland annat oljemålningen ”Jupiter Metamorphosed in a Bull” och utställningen inkluderar porträtt och teckningar som skapades 1924 när konstnären övergav sitt utövande av ”ren konst”.

Som en produktiv författare skapade han en teori om porträtt baserad på bevis och forskning, som hade en enorm inverkan på teater i Polen. Effekterna av vissa stadier i Witkacy’s arbete är nära besläktade med den filosofi som han utövade. Många av hans verk innehåller dessutom detaljer om läkemedlen som han använde under skapelseprocessen – de har sin källa i Witkacy’s forskning och experimentella intressen. Han behandlade nämligen sig själv som både ett verktyg, arbetsstycke och material – han ville se resultatet av den omgivande världen och följaktligen den konstnärliga formen för de slutliga verken efter inverkan av särskilda droger. Det är värt att notera de dubbla porträtten och bilderna i vilka modellen har karakteriserats som en historisk figur (t.ex. filosofen Jan Leszczyński presenterad som Robespierre).

Utställningen är huvudsakligen baserad på pasteller – porträtt gjorda inom ett enskilt företag ”S.I. Witkiewicz” som Witkacy grundade 1925. Företaget bildades också för att utveckla hans övertygelser (som han dessutom skrev ned) angående ”ren konst”, försvinnandet av metafysiska känslor” och slutligen en konstnärs totala värdelöshet i det samtida samhället.

Utställningen av konstnärliga verk kompletteras med fotografier av lok (från 1899-1900) och berömda ”ansiktsuttryck” (från 1930-talet), gjorda av Jan Głogowski baserat på de ursprungliga negativen som lämnats av Witkacy.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

Advertising

More articles

Warszawa – enda i sitt slag

Warszawa är numer en av Europas mest fascinerande storstäder. Å ena sidan glömmer man inte bort huvudstadens komplicerade och smärtfyllda förflutna, å andra sidan ser

Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk. Det finns ingen

Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta

Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats

Hotel Faros i Gdansk

Varmt välkommen till Hotel Faros som ligger strategiskt nära flygplatsen Lech Wałęsa i Gdansk. Bredvid hotellet hittar man internationella företag, lokala industrier, köpcentret Matarnia med

Grandios lyx

Hotellet Sofitel Grand Sopot är en perfekt kombination av unik stil blandat med havets elegans. Beläget vid den breda stranden vid Gdańskbukten har det fröjdat