Lugnt och skönt i Pomorskie

De som älskar lugn och ro i den fridfulla naturen rekommenderas att resa djupare in i regionen. I de Pommerska byarna kommer man ett steg närmare det eviga och urtida genom täta skogar och härliga glaciärsjöar.

Intresset för lantbruksturism, eller så kallad agriturism, växer när människor är trötta på stora och överbefolkade städer, skyltar och rusningstrafik. Pommern är en region med många naturattraktioner för de som söker frihet, komfort och lugn; föga förvånande är denna delen den tredje mest populära destinationen för agriturism i Polen. Agriturismen skänker inte bara vila och avslappning utan även kunskap – i Kasjubiska byar kan man nämligen lära sig att mjölka en ko, baka hemlagat bröd, sko en häst eller lyssna på historien om det unika kasjubiska broderiet. Det finns otaliga möjligheter att delta i jordbruksarbete och andra gamla seder då byborna bevarar sina traditioner omsorgsfullt.

Ren luft och pittoreska vyer

En gårdsvistelse förbättrar hälsan något otroligt då klimatet och den rena luften i Kasjubien ger oss möjligheten att ta djupa, friska andetag och låter oss samtidigt njuta av de lokala godsakerna som utgör grunden i en näringsrik måltid. Produkterna är alltid färska och ekologiskt odlade – de kommer antingen från gårdarna själva, granngårdar eller från naturen.

På Zagroda Sledziowa (Sillfarmen) nära Ustka kan man prova på sill i alla kombinationer och former och precis som med de lokala grönsakerna och frukterna så imponeras gästerna av den fantastiska smaken. Eftersom agriturismen i Pommern är organiserad av människor med extraordinär passion är deras erbjudande ofta förknippade med kultur, tradition, det attraktiva läget och intressanta historier om regionen.

Vid Iskra-stallen i Sztumskie Pole kan man lätt bli besatt av ridning, både under en tur kring landskapet men även under ridlektionerna i stallen, detta eftersom ägarna tycker att det ska vara roligt att lära sig något nytt. Tack vare det ovanliga landskapet är även Smołdzino en älskad plats för målare och andra med kreativa- och konstnärliga själar. Mest känt är det för ett pensionat med namnet ”u Bernackich” där man hittar en mängd verkstäder där man kan prova på målning, göra skulpturer eller fotografera. Bara en liten bit därifrån ligger Słowiński nationalpark, en av de största i Polen, som lockar med obegränsad tillgång till ett fantastiskt panorama.

Lyxigt och hemtrevligt

Pomorskie är som en skattkista fylld med olika erbjudande inom agriturism där till och med de mest krävande turisterna hittar något.

Kashubian Lodge & Spa kommer definitivt att locka er som älskar både klass, elegans och naturlandskap. Denna exklusiva, bekväma och estetiskt tilltalande plats är perfekt för total avkoppling och vila men överraskar ändå med närhet och en hemtrevlig atmosfär. Här ger naturen privata konserter varje dag; tranor framför underhållningen på dagen och syrsor på kvällarna. Byggnadens västra sida gränsar till glaciärsjöns stränder, medan den norra sidan gränsar till en bokskog. Det finns dessutom en underbar trädgård bredvid hotellet som agerar leverantör av grönsaker vilka används i det lokala köket.

I närliggande Przywidz ligger Lawendowa Osada (Den lilla lavendelbyn) som på ett unikt sätt kombinerar det som är mest värdefullt i kasjubisk stil med samma aura som soliga Provence. Anläggningen har vunnit pris för bästa kasjubiska agriturism och man blir både glad och förvånad över att se de största lavendelfälten i hela Polen. Ägarna, Barbara och Bartosz Idczak, driver workshops relaterade till odling, användning och produktifiering av lavendel men även andra traditionella metoder för att producera mat. Det finns tre charmiga korsvirkeshus som turister kan välja mellan och alla är de typexempel på kasjubisk arkitektur. I Lawendowa Osada kan barnfamiljer slappna av helt eftersom det finns många attraktioner att välja på, till exempel en saltgrotta, en ryska “banya” – ett slags ångbad med vedspis, kallbad och en badtunna med hydromassage och färgterapi.

Konstnärligt och med en positiv atmosfär

En timmerbyggnad kallad Dzika Chata i Nowy Barkoczyn (bara dryga 5 mil från Gdansk flygplats) lockar med en mysig träfasad och en terrass med utsikt över trädgården. Upp till åtta besökare kan tillbringa en oförglömlig tid här – antingen en barnfamilj eller en grupp vänner. Dzika Chata har ett perfekt läge med ett privat strandområde vid en närliggande kasjubisk sjö som lockar gäster med rena, naturliga bad- och fiskeplatser. Fastigheten har en lekplats, en stor och härlig trädgård med ett lusthus, en tältplats samt en plats för en lägereld och en grill, allt är tillgängligt för gästerna. Omgivningen består av vilda skogar och pittoreska cykelvägar där man kan vandra och ge sig ut på äventyr under sommarhalvåret, medan man kan prova på en oförglömlig slädtur på vintern.

Stara Baśń bjuder främst in konstnärliga själar. Värdinnan Urszula Zimorska, som även är konstnär, har sin egen studio och sitt galleri här och beroende på årstid organiserar hon workshoppar inom både målning och skulptering. Ett annat stort arrangemang som lockar gäster är möjligheten att baka bröd, steka pannkakor med noggrant utvalda tillbehör eller göra pierogi (polska dumplings) tillsammans. Dessutom kan de som är intresserade av möbelrestaurering, möbeldekoration, glasmålning eller keramik lära sig mycket här. I örtträdgården blir man kreativt inspirerad då man lär sig att känna igen örter och hur man använder dem i köket.

Pommerns byar förnöjer – alla årstider fängslar de med tystnad, naturens skönhet och en oförglömlig, gästvänlig atmosfär.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

Advertising

More articles

Warszawa – enda i sitt slag

Warszawa är numer en av Europas mest fascinerande storstäder. Å ena sidan glömmer man inte bort huvudstadens komplicerade och smärtfyllda förflutna, å andra sidan ser

Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk. Det finns ingen

Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta

Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats

Hotel Faros i Gdansk

Varmt välkommen till Hotel Faros som ligger strategiskt nära flygplatsen Lech Wałęsa i Gdansk. Bredvid hotellet hittar man internationella företag, lokala industrier, köpcentret Matarnia med

Grandios lyx

Hotellet Sofitel Grand Sopot är en perfekt kombination av unik stil blandat med havets elegans. Beläget vid den breda stranden vid Gdańskbukten har det fröjdat