Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk.

Det finns ingen större tillfredsställelse än att sätta tänderna i den allra första skivan hembakat bröd och inga vackrare presenter än handbroderade näsdukar. Det som tidigare var lite passé är tillbaka med kraft. Hantverk glädjer alla som respekterar det unika arbetet som mänskliga händer kan åstadkomma.

Djupdykning i historien

Den icke-industriella produktionen av saker är den hetaste trenden just nu. Handgjorda korgar, traditionell keramik, broderi och noggrant snidat trä – dessa produkter är inte bara älskade utan väljs allt oftare. Under turen till Pommern är det värt att uppmärksamma lokala tillverkare från vilka man inte bara kan köpa ett ovanligt, handgjort konstföremål utan också lära sig hantverkskonsten. Ett spännande besök väntar dem som är villiga att resa djupare in i den fantastiska Pommerska regionen för att upptäcka dess skönhet. I byn Szymbark finns det många intressanta och helt unika byggnader såsom “Upside-Down House” eller ”Siberian House”. Läran om den kasjubiska kulturen är underhållning för hela familjen där man kan se hur traditioner fortfarande följs, inklusive broderi och bakande av bröd. Barn kommer utan tvekan att gilla att sko en häst medan vuxna kan prova på det lokala snuset.

Det är också värt att besöka Kashubian Ethnographic Park i Wdzydze Kiszewskie – det äldsta utomhusmuseet i Polen som lockar besökare i alla åldrar. Här kan man inte bara beundra över 50 anläggningar med arkitektur från Kasjubien och Kociewie utan också objekt från den kasjubiska byn från 1600- till 1800-talet, till exempel flätade korgar, kannor och vattenhinkar.

Kasjuber är också kända för sina fantastiska broderier och ursprungligen kom konsten från klostren Norbertine i Żukowo och Benedictine i Żarnowiec. På 1600-talet användes dekorativa kasjubiska broderier främst på tyger men idag kan man även hitta dem på sportskor.

Varumärket Farwa Kościerzyna skapades av en kasjubisk kvinna vars förfäder har bott här i århundraden och hon växte själv upp på en gård starkt kopplad till regional konst. I hennes konstgalleri kan man köpa hantverk såsom kläder, halsdukar med regionalt broderi, moderna smycken, accessoarer, målningar och till och med möbler med traditionella kasjubiska motiv. Ägaren organiserar också konstnärliga kasjubiska utbildningar för barn och vuxna där varje klass anpassas till deltagarnas ålder.

Underbara föremål från Farwa kommer otvivelaktigt ge er goda minnen från Pommern.

Mer än bara lera

Pommern är känt för sina keramikverkstäder som bland annat lockar med unikt porslin och vacker specialdesignad kakel. Inte bara produkterna är imponerande utan även historien om både tillverkarna och keramikverkstäderna.

Historien om familjen Necel från Chmielno går över 120 år tillbaka i tiden och idag kan man beundra deras verk i Kashubian Ceramics Museum som är omgivet av pittoreska sjöar, skogar och ängar.

Ättlingarna pratar passionerat om familjens keramikhistoria. De har använt sju speciella keramikmotiv som idag är skyddade och erkända som karakteristisk kasjubisk tradition. Dessa är motiv av små och stora tulpaner, kasjubiska stjärnor, syrener, fiskfjäll, kransar och liljor.

I den lokala verkstaden produceras alla typer av skålar och fat och när man är på museet har man en möjlighet att besöka krukmakare och målare som är specialister på necelianska ornament, och också en möjlighet att själv göra en lerkruka. Skapandet av ett keramiskt verk kräver tålamod – önskad form tar bara några minuter att göra men sedan måste den torka och därefter brännas i en speciell ugn och efter tre veckor är den färdig att hämtas eller fraktas – Necels skickar den gärna med posten.

Keramik med necelianska ornament är en god idé om man vill ha en unik souvenir från Kasjubien. Det här är fat som inte bara kan pryda ett kök utan också vara till stor hjälp i den kulinariska vardagen.

Porslinsfabriken i Lubiana (Lubiana S.A.) är ett känt märke på den europeiska marknaden som lockar med ett omfattande sortiment av keramiskt porslin inspirerat av den kasjubiska kulturen. Lokala motiv inkluderar fiskfjäll, kasjubiska stjärnor, prästkragar och tulpaner.

I en mycket mindre keramikverkstad som heter Ceramika MK Magdalena Kamińska i Pęplino hittar man inte två identiska tuppar, änglar eller tallrikar. Allt är handgjort av konstnären och verkstaden är full av färgglad högkvalitativ emalj.

De som älskar trä och ljus kommer säkert att bli förälskade i Pelplin tack vare konstnären Zofia Nowakowska som med sin passion för trä skapade varumärket Light of Forest. Hon kallar sig skogsbarn och skapar unika konstverk eftersom strukturen i trä, liksom bärnsten, är unik och därav finns det inga identiska föremål i hennes verkstad. Träden som avverkas eldas inte upp utan av dem skapar hon ljusstakar, lampor och dekorationer, som tack vare träets unika utseende ger en naturlig charm till varje hem.

Pommerska hantverk förnöjer – man kan köpa förtrollande, handgjorda små konstverk som är till glädje året runt.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

Advertising

More articles

Warszawa – enda i sitt slag

Warszawa är numer en av Europas mest fascinerande storstäder. Å ena sidan glömmer man inte bort huvudstadens komplicerade och smärtfyllda förflutna, å andra sidan ser

Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk. Det finns ingen

Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta

Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats

Hotel Faros i Gdansk

Varmt välkommen till Hotel Faros som ligger strategiskt nära flygplatsen Lech Wałęsa i Gdansk. Bredvid hotellet hittar man internationella företag, lokala industrier, köpcentret Matarnia med

Grandios lyx

Hotellet Sofitel Grand Sopot är en perfekt kombination av unik stil blandat med havets elegans. Beläget vid den breda stranden vid Gdańskbukten har det fröjdat