Fågelvana

De lugna och trevliga områdena i Pommern är perfekta för avkopplande turister som söker det där lilla extra i naturen. Föga förvånande är fågelskådning en av de trevligaste formerna att spendera sin fritid i Pomorskie, särskilt eftersom havet är ett ornitologiskt paradis för personer som vill skåda dessa fantastiska djur.

Synen – det viktigaste av våra sinnen får sig ett riktigt smörgåsbord av intryck vid strandkanten. Tack vare naturen och det gröna landskapet kan det mänskliga ögat äntligen vila. Till skillnad från stadsmiljön så finns här naturreservat, grönskande områden och ett karakteristiskt mikroklimat som fåglar gillar. I Polen blir fågelskådning alltmer populärt – målet är att inte störa fåglarna i deras naturliga miljö men samtidigt vill man vara tillräckligt nära en sällsynt möjlighet att beundra liv och rörelse – både nära marken och högt upp i luften.

En djuratlas

Gdańskbukten är fågelskådarens förstaval eftersom man kan se ovanliga arter som inte finns i andra delar av Polen. Området med Vistula-lagunen tillhör nämligen en av de största häckningsplatserna för storskarven. Denna fågel gillar särskilt fiskrika vattendrag, både söta och salta. Skarvarna återvänder till Polen från sina övervintringsplatser i februari eller mars och snart därefter börjar de sin spektakulära parningsritual – hanarna utför serier av akrobatiska ritualer för att locka honornas uppmärksamhet. En annan region i Pommern där man kan betrakta skarv är ett fågelreservat i Kąty Rybackie. Denna förtjusande by belägen på Vistula-näset är också en naturlig livsmiljö för sällsynta svartnäbbade islomer, vitnäbbade islomer, labbar, stormfåglar, tretåiga måsar och silvertärnor.

Vid de lättillgängliga delarna av Gdańskbukten finns omkring 150 arter, inklusive gråhäger, brunand, grågäss och örnar så fågelskådningen ger definitivt mycket glädje. I Vistulas flodmynning nära Gdańsk fängslar närvaron av sällsynta arter av våtmarksfåglar. I detta pittoreska område finns reservatet Mewia Łacha (Fiskmås-sjön) och Ptasi Raj (Fågelparadiset), som är populära bland fågelskådare. Precis som deras namn antyder kan man vid olika tider på året möta huvudsakligen sjöfåglar, tärnor, måsar, svanar och strandskator.

I Puckbukten finns Beka-reservatet – ytterligare en plats värd en visit med sina sällsynta salttoleranta växter och häckningsplatser för vilda fåglar. I reservatet häckar fågelarter som kärrsnäppa och citronärla men också havsörn, tofsvipa, svanar, rödbena, fasan och enkelbeckasin.

Vidare finns den spännande nationalparken Słowiński med den europeiska gråtruten i sin logotyp. Parken är verkligen ett fågelparadis med många fascinerande arter. Fåglarna utgör inte bara huvuddelen av parkens fauna med totalt 270 arter utan hälften har också sina häckningsområden här. Man kan skåda fåglar såsom sothöna, kricka, gräsand, brunand och grågås. Den bästa utsikten sträcker sig från Rowokół-kullen, även känd som det heliga berget Słowińce. Från tornet på 115 meter över havet kan man betrakta magnifika rörliga sanddyner, Östersjön, Łebsko- och Gardno-sjöarna, samt gröna fält och ängar längre in i landet.

En djupdykning i Pommern

Den steniga kusten i Jastrzębia Góra ger en härlig möjlighet att iaktta havsfåglar. På den högt placerade stranden finns en del platser som skapta för att se när islomer och storlabbar skickligt dyker mellan vågorna, dessutom gör man det nästan från en fågelperspektiv! De som är tålmodiga nog (och utrustade med en kvalitetskikare) kan dessutom njuta av intressanta havsänder. Den bästa tiden att se dem är i gryningen på våren, även om en del entusiaster har sett dem under höst och tidig vinter.

Piratberget i Vistula-näset erbjuder en exceptionell upplevelse för dem som söker ett mer ovanligt ornitologisk äventyr. Varje år äger nämligen en unik ornitologisk händelse rum här – Fågelpicnick. För gästernas förfogande finns det ett sjumeters observationstorn med två våningar högst upp belägen mellan Krynica Morska och Piaski. Turister kan nå tornet genom en promenad på 1,5km och det finns bra med turistinformation längs vägen. Det finns också en fascinerande myt om pirater som tittar ut över havet från Vistula där de påstås ha byggt ett torn för att begrava sina skatter under det.

Från den imponerande observationsplatsen har man en fantastisk utsikt över Vistula-lagunen och Östersjön och när vädret är bra finns det en chans att man kan få se Frombork eller spirorna i tornen i Braniewo.

Vi rekommenderar alla turister att njuta av detta förtjusande nöje ute i det vilda och vi är säkra på att alla kommer att fyllas med ro samtidigt som man lär sig ett och annat om respekt för natur och fåglar.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

Advertising

More articles

Warszawa – enda i sitt slag

Warszawa är numer en av Europas mest fascinerande storstäder. Å ena sidan glömmer man inte bort huvudstadens komplicerade och smärtfyllda förflutna, å andra sidan ser

Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk. Det finns ingen

Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta

Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats

Hotel Faros i Gdansk

Varmt välkommen till Hotel Faros som ligger strategiskt nära flygplatsen Lech Wałęsa i Gdansk. Bredvid hotellet hittar man internationella företag, lokala industrier, köpcentret Matarnia med

Grandios lyx

Hotellet Sofitel Grand Sopot är en perfekt kombination av unik stil blandat med havets elegans. Beläget vid den breda stranden vid Gdańskbukten har det fröjdat