Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta växter, hisnande kullar, vandringsleder och naturreservat med grönska i överflöd… På med kängorna och njut av kusten!

För vildmarksentusiasterna är Pomorskie ett måste. Närheten till havet, floderna och sjöarna skapar unika möjligheter att njuta i naturen som lockar med sin tillgänglighet och gästfrihet. Perfekt infrastruktur ut i grönskan främjar aktiv avkoppling där vandring inte bara lockar hela familjer utan även enskilda vandrare som vill njuta av en lugn och tyst atmosfär.

Naturlig respekt

I Pommern tar man respektfullt hand om naturresurser och ekosystem. Mer än 35% av hela Pomorskie-regionen är täckt av skog, ofta i närheten av vackra vattendrag.

Samtidigt är nästan en tredjedel, ungefär 600 tusen hektar, skyddat område.

De mest värdefulla naturpärlorna är Slowinski nationalpark och skogen Tuchola. Totalt elva landskapsparker och 134 skyddsområden möjliggör ett fantastiskt djurrikt område i Pomorskie där ett stort antal, även mer ovanliga djur, kan beundras och fångas på bild.

Pommersk tradition inkluderar även andra aktiviteter, såsom jakt och fiske. Kockarna i regionen (och deras följare på sociala medier) älskar det lokala köttet och det finns massor av färskvattenfisk, till exempel abborre, sutare, mört, gädda, gös och brax.

Namnen på några av de underbara vandringslederna inspirerades av fisk- och djurlivet. Till exempel “Öring och laxspåret” i landskapsparken Słupia. Eller den ornitologiska leden “Kokoszka”, eller “rörhöna” på svenska, skapades för att flytta samman fåglar till deras naturliga livsmiljö. Tack vare ett observationstorn i närheten kan man säkert och utan tillsyn observera hökar, havsörnar, häger, tranor, knipa eller trastsångare och många andra.

Om man vill komma iväg från den moderna stadsmiljön och allt vad det innebär så är naturen i Pommern en perfekt plats att åka till.

Vandrarens paradis

Pomorskie är som mest uppskattat när man vandrar genom den magnifika naturen. Det finns mer än 30 mil östersjökust med många, breda och sandiga stränder, vassa klippor och observationsplatser där man kan titta ut över sanddyner och häckningsplatser.

Det krävs mycket tid för att se alla skogens underverk i Tuchola. Man ska dock passa på att njuta och koppla av medan naturen går sin gilla gång vid de pittoreska sjöarna och skogarna. Det är också enda stället man kan se ovanliga växter som den sällsynta Linnaea borealis – ett exempel på en kvarleva efter glaciärerna, eller ta reda på insekters roll i skogens ekosystem.

Landskapsparken, Nadmòrsczi Park Krajòbrazny, har en storslagen natur som blir till imponerande bilder tack vare dess unika landskap med klippor täckta av tallskog. Den Kasjubiska landskapsparken har som motsats vackra vandringsleder som går längs Raduńskie sjön, Szymbarskie kullarna och Mirachowskies skogarna. Förälskade par tar ofta oförglömliga och romantiska bilder här, medan familjer njuter av sällsynt flora och fauna. Som pricken över i:et kompletterar de magiska namnen på vandringslederna “sagans” landskap. En av dem är ”Alice’s väg i den förtrollade skogen” i Botaniska Trädgården i Marszewo (Gdansk skogsdistrikt) som är tillägnad de allra yngsta upptäcktsresande.

Omväxlande och bekväm

Havsnära områden tas om hand särskilt noga och välutvecklad och bekväm infrastruktur lockar tillbaka turister år efter år. Perfekt lokaliserade faciliteter och spa, fantastiska naturområden utanför städerna (som fortfarande är lätt tillgängliga) och fina vandringsleder blir man lätt bortskämd av i Pomorskie.

Regionen är som sagt känd för sina spa och särskilt staden Sopot – en legendarisk och exklusiv resort älskad av konstnärer men även av de som kommer för hälsans- och välbehagets skull.

De senaste åren har även investerare hittat hit, mest för att göra strategiska affärsbeslut omgivna av den härliga atmosfären vid Östersjön.

När man är i närheten så bör man även besöka de mindre, men fortfarande charmiga städerna Ustka, Jastarnia och Krynica Morska, där man kan slappna av, långt från vardagssysslorna.

Vandringsleder och cykelvägar tillsammans med ridvägar och kajakleder är beundransvärda, nästan på ett beroendeframkallande sätt. Pomorskie lockar med klar luft, havet och gästfrihet, det är alltså inte konstigt att man vill ta hand om kropp och själ och planerar därför nästa besök så fort som möjligt.

Läs mer på pomorskie.travel/pl

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

Advertising

More articles

Warszawa – enda i sitt slag

Warszawa är numer en av Europas mest fascinerande storstäder. Å ena sidan glömmer man inte bort huvudstadens komplicerade och smärtfyllda förflutna, å andra sidan ser

Kraften i människans händer

I dagens samhälle med skärmar och plast överallt kan det vara värt att blicka tillbaka och utforska det rika utbudet av hantverk. Det finns ingen

Den naturliga vägen

Det är nästan omöjligt att hitta fler pittoreska områden lämpade för vandring än vad som erbjuds i Pommern. Spännande skogar fulla av bär och sällsynta

Möt konstnären Witkacy

Det historiska Słupsk var sätet för hertigarna i Pommern och numera är det en av de mest intressanta och originella städerna i Polen. En arbetsplats

Hotel Faros i Gdansk

Varmt välkommen till Hotel Faros som ligger strategiskt nära flygplatsen Lech Wałęsa i Gdansk. Bredvid hotellet hittar man internationella företag, lokala industrier, köpcentret Matarnia med

Grandios lyx

Hotellet Sofitel Grand Sopot är en perfekt kombination av unik stil blandat med havets elegans. Beläget vid den breda stranden vid Gdańskbukten har det fröjdat